Utrinki iz zgodovine

Obisk v tovarni Cibie v Bobignyju pri Parizu


Tovarna SATURNUS je že jeseni leta 1966 začela navezovati stike z družbo CIBIE, ki je največji francoski proizvajalec žarometov. Iskali smo način za tesnejše sodelovanje, ki bi bil koristen za obe strani.

Možnost se je pokazala ob pogodbi naše tovarne s francosko družbo CITROEN, s katero smo se obvezali proizvajati simetrični in asimetrični žaromet za njihovo vozilo DYANE.

Ing. Verčko je uspel prepričati odgovorne pri družbi CIBIE, da so privolili v pogodbo med njihovo družbo in našo tovarno. S pogodbo se družba CIBIE obvezuje dati tovarni Saturnus pomoč in tehnično asistenco za osvojitev in proizvodnjo omenjenih žarometov za vozilo DYANE ter drugih okroglih žarometov, SATURNUS pa se obvezuje redno plačevati določeno odškodnino.

Do podpisa pogodbe je prišlo dokaj pozno, tako da se je tehnična ekipa, ki mora pripraviti omenjena žarometa za proizvodnjo že do letošnjega poletja, znašla v hudi časovni stiski. V tako kratkem roku v SATURNUSU še nismo osvojili nobenega žarometa. Normalno potrebujemo za žaromet vsaj dvakrat ali celo trikrat toliko časa.

Zato je bilo odločeno, da tehnična ekipa takoj po podpisu pogodbe prevzame dokumentacijo za oba žarometa in zbere večji del podatkov, potrebnih za izdelavo orodij in žarometov samih.
Tehnična ekipa (ing. Antona Gogala, Aleksander Sekirnik, Engedbert Stopar, ing. Janez Bernat, Bogdan Maršol, ing. Marjan Gostinčar) si je že pred odhodom točno razdelila naloge ob obisku v tovarni CIBIE. Tako smo uspeli v borih štirih dneh, ki smo jih imeli na razpolago, zbrati najnujnejše podatke.

Prvi dan obiska (19. december) so nam g. D'Heurle (vodja proizvodnje) in njegovi pomočniki razkazali tovarno od začetka linij za proizvodnjo Okroglih žarometov, to je od prvih operacij preoblikovanja, pa do konca, ko lepo zaviti žarometi izginjajo v skladišče.

Popoldne prvega dne smo prevzeli načrte žarometov AY 541-1 in AY 541-01 ter jih orientacijsko pregledali. Razdelili smo se na dve grupi.

Prva (ing. Gogala, ing. Bernat, ing. Gostinčar) je v preostalih treh dneh (20., 21. in 22. december) razčistila nejasnosti v zvezi s prejeto dokumentacijo in skušala zbrati čim več funkcionalnih zahtev za žaromete kot celoti in za posamezne sestavne dele. Zbrali smo tudi potrebne francoske standarde ter imena in naslove vseh CIBIE kooperantov in dobaviteljev surovin.

Ogledali smo si svetlobni laboratorij, kontrolni laboratorij in oddelek za kontrolo kakovosti, kjer smo spoznali njihove metode za kontrolo in različne potrebne meritve. Prizadevali smo si zbrati čim več podatkov za ugotavljanje kakovosti izdelka in sestavnih delov, s posebnim poudarkom na vzporejanju merilnih rezultatov v SATURNUSU in CIBIE.

Druga grupa (Sekirnik, Stopar, Meršol) si je podrobno ogledala orodjarno, proizvodni proces, remontno delavnico in vzporedno še oddelek za kontrolo kakovosti. Zbrali so najpomembnejše podatke za izdelavo orodij, podatke o proizvodnih procesih (preoblikovanje, brušenje paraboloidov, lakiranje, barvanje, naparevanje paraboloidov, galvanska zaščita, lepljenje stekel, montaža itd.), in o proizvajalnih napravah.

Vsi ljudje, ki so nam pomagali pri zbiranju podatkov in pri razčiščevanju nejasnosti so bili do nas zelo prijazni in presenetljivo prizadevni s čimer so nam omogočili izvršiti zahtevno nalogo.

V Ljubljano smo se vrnili s kopico podatkov in precej utrujeni, a z zavestjo, da lahko začnemo z delom, ki se nam je dalj časa izmikalo in ki si ga kljub pričakovanim težavam vsi zelo želimo.

Vir: Glas Saturnusa, januar 1968

  Nazaj na seznam  

OB 90. OBLETNICI SO POVEDALI

 

PREBERITE ŠE

 

Govorci na jubilejnem dogodku

govor dr. Danilo Türk »
govor Christof Droste »

govor Franz Josef Klegraf »


Video ob 90. obletnici Saturnusa


Obdobje napredka in uspehov
Obisk mladincev iz SSSR
V mesecu septembru nas je obiskala skupina mladincev in mladink iz mesta ORLOVA iz SZ. Imeli so željo spoznati našo deželo in navezati tesnejše st...
Solidarnost naših mater ...
V začetku leta smo se na prošnjo jugoslovanskega in slovenskega koordinacijskega odbora za pomoč žrtvam imperialistične agresije v Vietnamu brez ...
AY-241 žarometi za osebn ...
Znano je, da Tomos — tovarna motornih vozli Koper in delniška družba Citroen iz Pariza že več let sodelujeta. Tomos pri tem sodelovanju kupu...
Avto relly
Svetovno znani švicarski voznik formule 1 Clay Ragazzoni, zmagovalec Velike nagrade Brazilije in član ekipe Ferrari, je vozil športno izvedbo Zasta...
Dan samoupravljavcev
Letošnji »Dan samoupravljavcev« smo tudi Saturnuža-ni proslavili. Ni bilo velike proslave, ne prostega dneva ali podobnih prazničnih zn...
Izostanki zaradi bolezni
Strokovna služba skupnosti zdravstvenega zavarovanja — skupina za statistiko, je izdelala pregled izgubljenih dni zaradi začasne zadržanosti ...
Pravi rally
Sodeč po izjavah udeležencev četrte letošnje preizkušnje za državno prvenstvo »Loka rally 77« — tudi tistih, ki so iz kakršni...
Obisk mladincev iz SSSR
V mesecu septembru nas je obiskala skupina mladincev in mladink iz mesta ORLOVA iz SZ. Imeli so željo spoznati našo deželo in navezati tesnejše st...

SATURNUS SKOZI ČAS

PUBLIKACIJE

FOTOGALERIJE

ZGODILO SE JE